Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Handige blogs
Terug naar blog

Alles over bruine bladeren bij de Strelitzia

De prachtige strelitzia / paradijsvogelplant staat natuurlijk bekend om haar mooie groene bladeren. Maar het komt helaas regelmatig voor dat deze groene bladeren bruin kleuren. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder gaan we in op de verschillende redenen waarom jouw strelitzia nicolai of reginae bruine randen of vlekken kan krijgen.

Oorzaak 1: Oude bladeren

Oude bladeren zullen naar verloop van tijd bruin worden. Dit is normaal en hier kun je ook niet echt iets aan doen. Je kunt bruine punten of randen afknippen / afsnijden. Knip dan in het bruine gedeelte van het blad en niet in het gezonde deel. En gebruik schoon gereedschap. Als het blad echter te bruin is om puntjes af te knippen dan kun je deze beter bij de stam afknippen. Het snoeien van een blad doe je onderaan de plant. Laat ca. 2 cm over van de stam van het betreffende blad. Dit doe je zodat eventuele ziektes niet de plant intrekken.

Oorzaak 2: De onderste bladeren

Het is ook niet gek als de onderste bladeren dor worden. Dit hoort bij het groeiproces van de plant.

Echter kan er ook wel iets aan de hand zijn. Bruine bladeren kunnen meerdere ‘problematische’ oorzaken hebben en het kan lastig zijn om te bepalen wat er precies aan de hand is.

Oorzaak 3: Droge lucht

Bruine randen of bruine plekken kunnen het gevolg zijn van een te droge lucht. Vooral in de winter, als de verwarming aan gaat, zie je dit probleem veel. Dit kun je oplossen door de bladeren te bevochtigen met een plantenspuit of een bakje water op de verwarming te zetten. Randen kun je ook afknippen/afsnijden, maar gebruik dus schoon gereedschap en knip in het bruine deel van het blad.

Oorzaak 4: Te veel water

Hebben de bladeren veel bruine vlekken? Dan kan het ook zijn dat je jouw strelitzia te veel water geeft. In een van onze eerdere blogs vertellen we je meer over het water geven van de strelitzia nicolai en reginae. Van te weinig water krijgen ze vaak gele vlekken, geen bruine vlekken.

Oorzaak 5: Te weinig licht

Staat jouw strelitzia in de winter niet dicht bij het raam en krijgt deze plotseling zwarte vlekken? Dan kunnen de bruine vlekken ontstaan door een tekort aan zonlicht. Zet de plant indien mogelijk dichterbij een raam.

Oorzaak 6: Te veel licht

Staat jouw strelitzia in de zomer direct bij een raam op het zuiden? Probeer deze dan eens iets verder van het raam af te zetten. De bruine vlekken kunnen dan ontstaan door de warmte.