Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Handige blogs
Terug naar blog

Alles over het water geven van de Paradijsvogelplant

Het water geven van de Paradijsvogelplant, ook wel bekend als de Strelitzia of Bird of Paradise, is een belangrijk onderdeel van de verzorging van de plant. Door de juiste hoeveelheid water te geven, kun je ervoor zorgen dat jouw plant gezond en mooi blijft.

Over het algemeen is het water geven van de Paradijsvogelplant een eenvoudig proces, maar het is belangrijk om de specifieke eisen van de verschillende soorten in gedachten te houden.

Er zijn twee soorten Strelitzias die populair zijn als kamerplant in Nederland: de Strelitzia Nicolai en de Strelitzia Reginae. Dit zijn de twee meest geschikte Paradijsvogelplanten voor binnen. Deze twee soorten hebben allebei andere waterbehoeften.

De Strelitzia (beide soorten) vraagt veel water en heeft één keer per week water nodig. De grond mag er ongeveer een week over doen om op te drogen en moet dan bijna droog / licht vochtig zijn. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.

De bladeren van de Strelitzia gaan hangen zodra je teveel of te weinig water geeft. Daarom is het niet erg moeilijk. Hieronder gaan we verder in op hoeveel water jouw Strelitzia ongeveer nodig heeft.

De Strelitzia Nicolai water geven

De Strelitzia Nicolai is de grotere variant en hoeft dan ook meer water nodig. Het is belangrijk om de grond altijd een beetje vochtig te houden, zonder dat deze te nat wordt. Dit kan worden bereikt door een keer per week water te geven.

De Strelitzia Reginae water geven

De Strelitzia Reginae is een kleinere plant die minder water nodig heeft. De grond mag niet te nat worden, dus het is belangrijk om de grond een beetje droog aan te voelen voordat je opnieuw water geeft. Ook hierbij geldt dat ik aanraad eens per week water te geven, maar dus wel iets minder dan de Nicolai.

Hoeveel liter water per keer geven?

Voor een indicatie voor de juiste hoeveelheden raad ik je aan om de Plantsome App te gebruiken. Daarnaast is het alsnog belangrijk om dus zelf goed op te letten op de vochtigheid van de grond na 1 week en als de grond te droog wordt weer opnieuw te geven.

De hoeveelheden hangen af van de soort, de grootte van de plant, de grootte van de pot, de hoeveelheid zonlicht, de drainage, de luchtvochtigheid, etc.

Als algemene regel worden ongeveer de volgende hoeveelheden geadviseerd:

  • In de zomer: ca. 1 liter per week (in 1x geven per week).
  • In het voorjaar en najaar iets minder: 500 – 750 ml per week (in 1x geven per week).
  • En in de winter nog minder: 300 – 500 ml per week (in 1x geven per week).

Geef de plant ongeveer 1x per maand plantenvoeding. In de zomer iets meer / vaker dan in de winter.

Drainage

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende drainage heeft, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan lopen. Dit helpt om te voorkomen dat de wortels van de plant rotten.

Luchtvochtigheid

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de Paradijsvogelplant een liefhebber is van hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant dus in een ruimte met voldoende luchtvochtigheid, of bespuit de bladeren regelmatig met een plantenspuit.