Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Handige blogs
Terug naar blog

Is de Strelitzia giftig?

De Strelitzia, ook wel bekend als de paradijsvogelplant, paradijsvogelbloem of bird of paradise, is een populaire kamerplant vanwege zijn prachtige bloemen en exotische uitstraling. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat de plant giftig kan zijn als deze wordt ingeslikt. Dit geldt zowel voor mensen als voor huisdieren. In deze blog zullen we dieper ingaan op de giftigheid van de verschillende soorten Strelitzias en hoe je veilig voor deze plant kunt zorgen.

Zijn alle soorten strelitzias giftig?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle soorten Strelitzias giftig zijn. Dit geldt dus voor de Strelitzia Nicolai, Strelitzia Reginae en Strelitzia Augusta. Alle drie deze soorten bevatten calciumoxalaatkristallen die irriterend kunnen zijn voor de huid, ogen en mond als ze worden aangeraakt of gegeten.

Hoe giftig is de strelitzia?

Deze plant heeft een grotere concentratie giftige stoffen dan sommige andere soorten kamerplanten, maar de concentratie is niet zo hoog dat het als bijzonder gevaarlijk kan worden beschouwd. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat elke persoon anders kan reageren op de giftige stoffen in de plant en dat sommige mensen gevoeliger kunnen zijn dan anderen. Let in ieder geval goed op bij kinderen, katten, honden of andere huisdieren.

De hoeveelheid giftige stoffen kan per plant verschillen en kan ook variëren afhankelijk van de leeftijd en grootte van de plant. Het is ook belangrijk om te weten dat de concentratie van giftige stoffen in de Strelitzia hoger kan zijn in bepaalde delen van de plant. De bladeren en stengels van de plant bevatten bijvoorbeeld meer giftige stoffen dan de bloemen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van de plant en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen.

Tips voor het verzorgen van de strelitzia

Om te voorkomen dat je in aanraking komt met de giftige stoffen van de Strelitzia, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Allereerst is het belangrijk om handschoenen te dragen bij het verplanten of snoeien van de plant. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren niet in de buurt komen van de plant en dat ze niet in staat zijn om de bladeren of bloemen van de plant te bereiken.

Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te verzorgen en te onderhouden om te voorkomen dat de bladeren en stengels beschadigd raken. Beschadigde delen van de plant kunnen meer giftige stoffen afgeven dan gezonde delen van de plant. Zorg er dus voor dat je de plant op de juiste manier snoeit en dat je hem op een geschikte plek in huis plaatst.