Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Handige blogs
Terug naar blog

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Strelitzia bloeit?

De Strelitzia staat bekend om de prachtige paradijsvogelbloem. Maar wist je dat deze nog niet zo heel makkelijk tot bloei komt? In deze blog leggen we jou precies uit wat je kunt verwachten van jouw strelitzia en wat je kunt doen om de bloei te bevorderen.

De bloem van de Strelitzia Nicolai:

Deze soort komt eigenlijk nooit tot bloei binnenshuis (behalve als je een heel hoog plafond hebt). De plant moet namelijk ca. 3 meter hoog worden om tot bloei te komen. De Strelitzia Nicolai kies je daarom niet voor de bloem, maar voor de prachtige bladeren.

Mocht je wel voldoende ruimte hebben en de plant al jaren goed verzorgen, dan krijgt de Strelitzia Nicolai niet de typische oranje paradijsvogelbloem, maar de Nicolai krijgt een ‘witte’ variant.

De bloem van de Strelitzia Reginae:

Deze soort krijgt wel de mooie oranje paradijsvogelbloem. De bladeren van de Reginae zijn iets kleiner, maar deze soort krijgt wel veel bladeren waardoor deze ‘vol’ wordt en met een beetje geluk een oranje bloem als kers op de taart.

Maar je moet wel wat geluk en veel geduld hebben. Niet iedere Reginae krijgt bloemen en je moet vaak wel 7 tot 8 jaar wachten voordat de plant tot bloei komt.

Tips om de bloei van de paradijsvogelplant te bevorderen:

Er zijn een aantal dingen die jij kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw Strelitzia bloeit:

  1. Zorg voor de juiste hoeveelheid licht: Strelitzia’s hebben veel licht nodig om te bloeien, dus zorg ervoor dat de plant een goede hoeveelheid zonlicht krijgt. Plaats de plant bij een raam dat gericht is op het zuiden of oosten.
  2. Zorg voor de juiste temperatuur. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te laag of te hoog is, dit kan leiden tot dat de plant niet gaat bloeien. In de winter mag de Strelitzia Reginae een iets koudere winter (tot minimaal 10 graden en in de zomer zal de plant het goed doen bij een temperatuur van ongeveer 20 graden). Een koude winter bevordert vaak de bloei van de Reginae.
  3. Behoed de plant voor tocht: Strelitzia’s zijn gevoelig voor tocht, dus zorg dat de plant in een beschutte plek staat.
  4. Zorg voor een goede drainage: Zorg ervoor dat de grond voldoende drainage heeft, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan lopen. Dit helpt om te voorkomen dat de wortels van de plant rotten.
  5. Voorkom overmatige bemesting: Overmatige bemesting kan leiden tot dat de plant gaat groeien in plaats van bloeien.
  6. Zorg voor de juiste grootte van de pot: Soms kan de grootte van de pot een rol spelen bij het bloeien van de plant. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de groei van de plant. Maar verpot de plant niet te vaak om te voorkomen dat deze alleen maar groeit in plaats van bloeit.
  7. Laat de plant rusten: Strelitzia’s hebben periodes van rust nodig om te bloeien. Laat de grond droog worden en geef de plant in de winter minder water. Een wat koudere, drogere winter is goed voor de plant. Maar wees dus wel voorzichtig en sla niet te ver door. De minimale temperatuur voor een Reginae is wel echt rond de 10 graden in de winter en de grond moet niet kurkdroog zijn.

Houd er rekening mee dat Strelitzia’s vaak pas na enkele jaren gaan bloeien, dus geduld is een belangrijk aspect. Als je bovenstaande stappen volgt, zou jouw Strelitzia in de toekomst moeten gaan bloeien.

Hoe lang bloeit de Strelitzia Reginae?

De Strelitzia Reginae bloeit vaak een aantal maanden van mei tot oktober. De bloemen kunnen individueel of in clusters verschijnen en hebben een opvallende oranje en blauwe kleur. Nadat de plant is uitgebloeid kan hij een jaar erna weer opnieuw tot bloei komen. Ook voor een tweede keer gelden bovenstaande tips om de Strelitzia optimaal te laten bloeien.