Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Handige blogs
Terug naar blog

De ideale standplaats voor jouw Strelitzia

De Strelitzia (ook vaak Paradijsvogelplant genoemd) is een relatief makkelijke plant die goed tegen licht kan en goed kan omgaan met de Nederlandse temperaturen binnenshuis. Hierdoor is de Strelitzia populair als huiskamerplant en als kantoorplant. En door de looks is het een prachtige eye-catcher in iedere ruimte.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verschillende factoren waar je op moet letten bij het bepalen van de ideale standplaats voor jouw nieuwe Strelitzia Nicolai of Reginae. Vraag jij je af wat de beste plek is voor jouw Strelitzia? Lees dan verder!

1. Licht

Het eerste punt om goed op te letten bij het bepalen van de standplaats van jouw Strelitzia is de hoeveelheid licht. Licht is enorm belangrijk voor de gezondheid en groei van jouw plant.

De Strelitzia komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, waardoor hij graag op een lichte plek in huis staat. Hoe lichter hoe beter voor de Strelitzia! Daarom is het ook een relatief makkelijke plant om te hebben.  

De beste standplaats voor je Strelitzia is op een lichte plek, maar kijk goed uit met direct zonlicht. Alhoewel het één van de weinige planten is die goed tegen zonlicht kan, kan direct zonlicht te heftig zijn. Tijdens hete zomerdagen raad ik je bijvoorbeeld ook aan om de Strelitzia tegen de felle middagzon te beschermen.

Een plek op ongeveer twee meter van het raam is ideaal. Dit mag ook voor een raam op het zuiden, zolang er een (licht) transparant gordijn voorhangt als de zon op zijn heetst is. Zet je Strelitzia nooit in de schaduw! Dit laatst geldt vooral voor de Strelitzia Reginae, de Strelitzia Nicolai kan namelijk iets beter tegen de schaduw.

Ondanks dat een Strelitzia heel goed tegen licht kan is het toch altijd goed om voorzichtig te zijn. Direct bij een raam op het Zuiden kan te heftig zijn. Staat je Strelitzia op een zonnige plek, dan is het extra van belang de aarde goed vochtig te houden. Na een week zou de aarde nog licht vochtig moeten zijn, kijk dus ook goed uit dat de aarde niet té vochtig wordt. Krijgt jouw Strelitzia toch bruine, droge vlekken in het blad, zet de plant dan iets verder van het raam.

Er zijn diverse blogs die beweren dat de Strelitzia wel in direct zonlicht (volle zon) mag staan, maar ik raad het je niet aan. Mocht je het toch willen proberen (omdat dit handiger uitkomt bijvoorbeeld), laat jouw plant dan langzaam wennen en let goed op.

Direct na de aankoop

Bij de kweker stond je Strelitzia in gefilterd licht. Daarom is het advies om een nieuwe Strelitzia nooit direct op een lichte plek voor een raam op het zuiden te zetten. Laat jouw nieuwe Strelitzia rustig aan de zon wennen. Dit doe je door jouw plant steeds een stukje dichter bij het raam te zetten. Wacht iedere keer minstens een week voordat je beslist om de plant dichterbij te plaatsen.

Bovenstaand advies (om de Strelitzia niet direct in de felle zon te zetten) geldt voornamelijk wanneer je jouw Strelitzia in het voorjaar of in de zomer hebt gekocht. In de herfst of winter kun je waarschijnlijk zonder veel problemen jouw Strelitzia op de gewenste plek zetten (omdat de zon dan minder fel is).

2. Temperatuur

Naast het licht is de temperatuur ook erg belangrijk. De ideale temperatuur voor de Paradijsvogelplant is ca. 20 °C. Vermijd temperaturen onder de ca. 15 °C voor een Nicolai en onder de 10 °C voor een Reginae.

Tijdens de winter kan de Strelitzia goed tegen wat meer kou. Je kunt de plant dan gerust in een ruimte zetten die niet de hele dag wordt verwarmd. Denk bijvoorbeeld aan een hal of slaapkamer. We raden dit ook aan. Een wat koudere winter is goed voor deze plant. Bij de Strelitzia reginae zorgt dit er zelf voor dat de plant sneller gaat bloeien. Let wel goed op dat het niet té koud wordt:

Minimale temperatuur voor de Strelitzia Reginae & Strelitzia Nicolai:

Strelitzia Reginae:

  • Overdag: 5 °C
  • ’s Nachts: 0 °C

Strelitzia Nicolai:

  • Overdag: 18 °C
  • ’s Nachts: 16 °C

Let op: bovenstaande temperaturen zijn minimum temperaturen, dus geen ‘ideale’ temperaturen.

Ik zou je aanraden om de Strelitzia Nicolai in de winter gewoon in de woonkamer, hal of een slaapkamer te houden en niet extra te verwarmen hiervoor. Mocht jouw Strelitzia Reginae normaal gesproken in een warme ruimte staan (de woonkamer), dan zou je deze in de winter kunnen verplaatsen naar een koelere ruimte in het huis zoals de hal (met een minimale temperatuur van 10 ℃, dit zou namelijk voldoende moeten zijn om de bloei van de plant te bevorderen).

Maar wat betreft de bloei van de plant. De Strelitzia Nicolai ontwikkelt binnen geen bloemen (hiervoor moet de plant ca. 3 meter hoog zijn), dus daarvoor hoef je de Nicolai geen koude winter te geven. De Strelitzia Reginae daarentegen kan wel bloemen krijgen (de typische oranje paradijsvogelbloem waardoor de plant zo populair is). Door een iets koudere winter bevorder je de bloei van de Reginae, maar de Reginae bloeit vaak pas na 8 jaar. Don’t get your hopes up.

3. Luchtvochtigheid

Iets om goed op te letten in Nederland is de luchtvochtigheid. Deze kan binnenshuis vaak te laag zijn aangezien de Strelitzia houdt van een hoge luchtvochtigheid.

In de natuur komt deze prachtige plant voor in Zuid-Afrika en daarom is de Bird of Paradise ook wel gewend aan een warm klimaat en een hoge luchtvochtigheid. Het is ten slotte een tropische plant en deze hebben simpelweg behoefte aan veel vocht.

Je Strelitzia besproeien mag dus altijd. Vooral in de koude wintermaanden, wanneer de verwarming aanstaat (dit zorgt voor een droge lucht), is het verstandig om je Strelitzia goed vochtig te houden. Mocht je dit taakje liever overslaan, dan kun je uiteraard ook kiezen voor een (elektrische) luchtbevochtiger. Een alternatief zou nog zijn om bakjes water in de buurt te plaatsen zodat jouw Strelitzia het verdampte water op kan nemen.

Zoals al benoemd: een verwarming zorgt voor een droge lucht. Zet jouw Paradijsvogelplant daarom niet te dicht in de buurt van een verwarming. Van een droge lucht krijgt hij bruine randen / vlekken en scheuren de bladeren gemakkelijker. Merk je dat dit het geval is, let dan goed op en overweeg een elektrische luchtbevochtiger, sproei nog wat extra of zet jouw Strelitzia iets verder uit het licht of verder bij de verwarming vandaan.

4. Tocht

Net zoals de meeste andere planten, staat ook de Paradijsvogelplant liever niet op de tocht. Temperatuurwisselingen zijn ook voor de Strelitzia niet goed voor de weerstand. De kans op ziektes is bovendien groter wanneer een plant op de tocht staat. Dit geldt ook voor de Strelitzia.

5. Looppaden

Door de enorme bladeren kunnen de ‘takken’ van een Strelitzia best ver buigen, waardoor de bladeren in een looppad komen. Als je regelmatig per ongeluk tegen de bladeren aanloopt kunnen deze sneller kapot gaan. Pas hier dus mee op en zet de Strelitzia op een plek waar de plant echt goed de ruimte heeft. Versterk de Strelitzia eventueel om deze wat rechter te houden en om doorbuigen/knakken te voorkomen.

6. Dieren / kinderen

Gerelateerd aan het looppad; de bereikbaarheid voor dieren en kinderen. De Strelitzia is (licht) giftig bij inname. Kijk daarom goed uit met kleine kinderen en huisdieren. Zorg dat ze de kans niet krijgen om de plant stiekem op te eten en mocht dit toch gebeurd zijn, raadpleeg dan even de huisarts.

Hoe weet je of jouw strelitzia op een goede plek staat?

Hierboven lees je de belangrijkste punten om op te letten bij het bepalen van de ideale plaats voor jouw Strelitzia. Omdat iedere ruimte anders is en je waarschijnlijk niet precies weet of jouw Strelitzia op de juiste plek staat, hieronder nog even een aantal punten om op te letten.

Krijgt je Strelitzia geen nieuwe bladeren, worden de bladeren lelijk of krullen ze om? Dan kan het zijn dat jouw Strelitzia op een te donkere plek staat.

Tijdens de winter is het niet gek als er geen nieuwe bladeren ontstaan, dus maak je daarover in dat geval nog geen zorgen. Als de plant er in de winter verder goed uitziet, hoef je hem niet te verplaatsen.

Bij het krullen van de bladeren als ze uitkomen is het raadzaam om te sproeien.

Als de bladeren bruine randen krijgen of vlekken krijgen is het raadzaam de plant beter vochtig te houden (geef iets meer water, sproei beter of kies voor een luchtbevochtiger).

Scheuren de bladeren? Dat is niet gek. Let wel goed op dat jouw plant niet teveel in de tocht staat, maar ook op een plek zonder tocht kunnen de bladeren scheuren.

Heeft jouw Strelitzia last van luizen of splint? Let dan ook even goed op de tocht. De tocht is namelijk vaak een oorzaak van een lage weerstand en ziektes bij planten.